ENDOKRİN SİSTEM

1.Endokrin (İç Salgı = Hormonal) Sistem :

Hormon sistemi nedir :
Okula gittiğiniz sıradan bir günü düşünün. Evden çıkar ve bir süre sonra okula ulaşırsınız. Sınıfınıza girer, kitaplarınızı ve defterlerinizi sıranızın üzerine koyar ve dersi dinlemeye başlarsınız. Tüm bunları haftada beş gün yaparsınız. Siz bu beş günün aynı şekilde geçtiğini düşünürken, aslında vücudunuzun içinde sizin farkında olmadığınız milyonlarca olağanüstü olay gerçekleşmektedir.
    Vücudunuzdaki 100 trilyon hücrenin nelere ihtiyaç duyduğu hesaplanmakta, hücreler arasında iş bölümü yapılmakta, hücrelerin ihtiyaçlarını karşılayacak önlemler alınmaktadır.
Örneğin bu yazıyı okumanız için göz hücrelerinizin belirli maddelere ihtiyacı vardır. Bu maddeleri vücudunuzun kendisi sağlar. Kalbinizin dakikada kaç kez atması gerektiği , vücudunuzdaki şeker oranının nasıl olması gerektiği, kemiklerinizde ne kadar kalsiyum depolanacağı sizin adınıza planlanır. Sizin bu planlamadan haberiniz dahi olmaz.  Hücreleriniz kendi aralarında iletişim kurarak tüm bunlara karar verir. İşte 100 trilyon hücrenizin birbirleriyle uyum içinde çalışmasını sağlayan bu iletişim sistemine hormon sistemi denir.
HORMON: Vücudun çeşitli bölgelerindeki bezler tarafından salgılanan, dolaşımla gidip, diğer vücut bölgelerinin çalışmasını etkileyen kimyasal habercidir.

Hormonlar ve hormon üreten salgı bezlerden oluşan sisteme endokrin sistemi denir. Endokrin sisteminin çalışmasını sinir sistemi sağlar.
Hormonlar ve Hormon Üreten (Salgılayan) Bezler :
Ürettiği salgılarını doğrudan kana verebilen bezlere iç salgı bezi (hormon üreten bez), bu bezlerin ürettiği salgılara da iç salgı veya hormon denir. İç salgı bezlerinin ürettiği hormonlar, vücuttaki ilgili organa kan yoluyla taşınırlar.




NOT : İç salgı bezleri hipotalamusun (beynin bölümünün), hipofiz bezinin denetiminde
çalışır.





UYARI : Canlı vücudunda sinir ve endokrin sistemleri birlikte ve birbirlerine bağlı olarak çalışırlar. Sinir sistemi çok hızlı çalışıp organları anında etkilerken endokrin sistemi yavaş çalışır ve organları uzun sürede etkiler ve denetler. Bunun nedeni, hormonların kanla taşınmasıdır !
   Hayvanlarda sinir ve endokrin sistemi birlikte bulunurken bitkilerde sadece salgı sistemi bulunur !



İNSANLARDA İÇ SALGI BEZLERİ











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder